Entrada destacada

Portes autèntiques de Gaudí a la venda per Wallapop

Especulació a Barcelona

CONEIX RÀPIDAMENT TOTS ELS DETALLS DEL PROJECTE DE NÚÑEZ Y NAVARRO EN AQUESTA GALERIA FLICKR

dissabte, 22 de setembre del 2018

A qui està dedicada realment la Pedrera de Gaudí?



Dalt de tot del xamfrà de la Pedrera, al centre, hi ha una rosa de pedra amb una lletra "ema", de Maria, al damunt.



Tota la bibliografia gaudiniana que hi ha us dirà que Gaudí va dedicar la Pedrera a la Mare de Déu del Roser, i que damunt d'aquesta rosa hi havia d'anar un gran conjunt escultòric amb la Verge Maria i dos arcàngels, un a cada banda, i ho dirà bé, perquè és ben cert.



També us dirà que Gaudí, amb aquesta Mare de Déu del Roser (del Rosario, en castellà) coronant l'edifici, volia homenatjar la propietària i promotora de les obres, que es deia Rosario Segimon i Artells, Donya Rosario, senyora de Pere Milà i Camps, i alhora protegir la casa i la propietària amb la seva advocació.



I la historiografia oficial continuarà, molt certament, amb el fet que la senyora Milà es va negar en rodó a la realització d'aquest projecte escultòric. Gaudí no va poder acomplir mai el seu desig de rematar la Pedrera amb la Mare de Déu i això el va deixar molt contrariat, fins al punt d'abandonar la direcció de les obres al 1910, quan encara no s'havia acabat del tot l'edifici.



Bé, doncs a mi el que més m'astora de tota aquesta història és que ningú hagi mai pensat que en Gaudí tenia una neboda, una neboda que va quedar òrfena de pares als tres anys i que Gaudí es va afillar i de la qual en va tenir sempre cura, mentre va ser viva.

Aquesta neboda era doncs la filla adoptiva de Gaudí, i sabeu com es deia?



Doncs sí, es deia Rosa, Rosa Egea Gaudí, però tothom l'anomenava Rossita.



Crec que la cosa està ben clara, no?.

Bé, el que diré a continuació crec que és una hipòtesi molt plausible.

És molta coincidència que la filla de Gaudí es digués Rossita i que justament una rosa petiteta sigui la que corona el fris de la Pedrera. 

Molta coincidència que Gaudí posés aquesta roseta a la Pedrera amb la intenció que quedés justament sota els peus protectors d'una imatge de la Mare de Déu.

I sí... Gaudí va poder posar la roseta a la Pedrera, però no va poder protegir-la com desitjava... tampoc a la vida real.

Això explicaria l'enorme insistència de Gaudí als senyors Milà en posar aquella imatge, i també explicaria l'enrabiada foramida que va agafar per no poder acomplir aquest acte simbòlic d'amor i fe de protegir la seva filla.

La Rossita va acabar morint amb només 36 anys, de tuberculosi, al 1912, tan sols dos anys després que a Gaudí se li impedís de posar la figura protectora de la Mare de Déu a la Pedrera.



Rossita Egea Gaudí
1876-1912


Amb aquest post vull reivindicar que Gaudí va dedicar la Pedrera a la seva neboda Rossita i no pas a la senyora Rosario. O si més no, que va dedicar la Pedrera a la Mare de Déu però amb la intenció que aquesta protegís per sempre més la Rossita i no pas Donya Rosario.

La Rossita patia depressió i crisis nervioses i en Gaudí no sabia què fer per ella. Ell només pensava en treballar i potser sentia culpabilitat perquè la desatenia. Malgrat tot l'estimava tant com per arribar a posar-la en una de les seves obres més importants.

Gaudí, creient fervorós, devia voler encomanar la seva neboda a la Mare de Déu i per això es va enrabiar tant quan donya Rosario Segimon es va negar a col·locar l'estàtua de la Verge a la Pedrera. Ni amb l'estratagema de dir-li que la Verge era dedicada a ella, la propietària de la casa, perquè es deia Rosario i era la Verge del Roser la que Gaudí volia posar, va aconseguir fer-la baixar del burro.

Aquest fet va contrariar molt Gaudí perquè no va poder veure realitzat el seu desig de posar la Rossita sota l'advocació protectora de la Mare de Déu. Gaudí, molt enfadat per això però també per molts altres motius de desavenença que van anar sorgint progressivament amb els seus clients, va deixar les obres de la Pedrera cap a 1910. La pobra Rossita va morir al 1912 i potser Gaudí sempre va pensar que no havia fet prou per aquella pobra nena abandonada, malgarbada i acomplexada, i que deuria estimar com una filla malgrat que potser no sabia com demostrar-li o com ajudar-la. Les malalties mentals eren un tabú enorme i s'associaven al dimoni. Si avui dia encara són un tabú imagineu-vos fa 110 anys. La pobra Rossita deuria ser molt infeliç i deuria passar-ho molt malament i també deuria fer patir molt Gaudí.

Als que no creguin la meva teoria els hi dic que el que ningú pot negar és que Gaudí tenia una neboda afillada de ben petita que es deia Rossita i una rosa és la que va posar al capdamunt del xamfrà de la Pedrera, amb la clara intenció que quedés als peus d'una enorme Mare de Déu i dos arcàngels. Qui no ho vulgui veure, que no ho vegi.

1 comentari:

  1. Si Barcelona es conocida en el mundo es gracias a Gaudí; si fuera por alguno de nuestros políticos creo que no sería ni valorada.
    Una entrada curiosa y llena de matices.
    salut

    ResponElimina