Especulació a Barcelona

EL WEB OFICIAL DE L'ASSOCIACIÓ EN DEFENSA DE L'EDIFICI LA ROTONDA ÉS: http://larotondabarcelona.com/

CONEIX RÀPIDAMENT TOTS ELS DETALLS DEL PROJECTE DE NÚÑEZ Y NAVARRO EN AQUESTA GALERIA FLICKR

dijous, 3 de gener de 2013

Batalla legal per La Rotonda

Foto: e-notícies
Notícia apareguda l'11 de desembre de 2012 a l'e-notícies

Qui passegi aquests dies per Sant Gervasi no veurà el monument modernista conegut com La Rotonda, però darrera la lona que el tapa podrà escoltar el ritme de les obres que s’hi executen. Mentre la promotora contractada per Núñez i Navarro parla de rehabilitació per construir-hi oficines i aparcaments, l’Associació de Defensa de la Rotonda, formada per una trentena de veïns de Sant Gervasi, ho considera una destrucció del patrimoni arquitectònic.

L’Associació ha formalitzat dues denúncies, una al jutjat contenciós-administratiu i l’altra al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, contra el pla de millora aprovat pel consistori, que dóna permís a la promotora i li atorga la llicència per fer les obres.

Els veïns diuen que el projecte de remodelació incompleix l’article 23 del Pla Especial de Patrimoni Arquitectònic de Barcelona: “es fan obres de substitució, es fan intervencions de reestructuració que afecten els elements que configuren l’estructura tipològica de l’edificació, es fa un augment de volum afectant els valors protegits i s’enderroquen parts protegides plenament recuperables”.

I afegeix que l’estat actual de conservació “s’ha vist agreujat per una manca sostinguda de manteniment, negligència de la propietat i l’incompliment de les normes de protecció del patrimoni”. Una al·lusió a l’article 15, sobre el deure legal de conservació.

L’edifici forma part del catàleg de 115 monuments inclosos en la ruta del Modernisme. La seva fitxa de patrimoni diu que qualsevol intervenció ha de mantenir el volum original de l'edifici i tendirà a la reducció de cossos afegits a la planta superior.

La constructora compta amb la llicència d’obres concedida pel Consell Plenari de l’Ajuntament de Barcelona el 21 de febrer de 2011, després que l’arquitecte de la promotora, Alfredo Arribas, presentés el projecte de reforma i ampliació. “Dues administracions de colors molt diferents han donat suport al projecte”, recorda Arribas.

L’arquitecte assegura que s’estan “reculant volums perquè es pugui entendre l’edifici modernista” i considera que l’afegit de Sagnier, on hi anirà la sortida cotxes del pàrquing, “és una obra vergonyosa que no surt a cap catàleg de la ciutat”.


Interior del saló noucentista de la Rotonda de Sagnier, enderrocat per Núñez y Navarro.

Arribas es refereix al veïns de l’associació com “una colla d’il·luminats”, i assegura que les obres són l’únic camí per preservar la façana modernista i evitar que progressi el deteriorament de l’edifici.

La presidenta del moviment veïnal, Àngels Garcia, també arquitecte, lamenta que l’alcalde Trias s’hagi desdit de les declaracions fetes quan era a l’oposició i afirmava que la llicència d’obres havia estat “un error”.

El moviment veïnal guanya adeptes amb la difusió de la controvèrsia per via de les xarxes socials. "Es mol trist, una desgracia, perquè puntualment i a poc a poc, ens anem carregant les icones arquitectòniques de Barcelona, que com, en aquest cas, donen identitat als barris de Sant Gervasi i la Bonanova i desfiguren la porta monumental d'accés al Tibidabo" lamenta el vicepresident de SOS Monuments, Salvador Tarragó, qui acusa Arribas de "destrossar la unitat de l'illa de la Rotonda".

3 comentaris:

 1. Ànims! Feu una feina impressionant!
  Ah! I Bon Any!! :)

  ResponElimina
 2. Como buitres cuando hay carnaza ¡¡¡¡

  ResponElimina
 3. Moltes gràcies Aitor i Miquel, l'associació de veïns demostrarà als tribunals que la llicència donada per l'ajuntament a Núñez y Navarro és il·legal i obligarà a reconstruir el que estan enderrocant, estigueu segurs que tot això portarà cua.
  Molt bon any!!!

  ResponElimina