Especulació a Barcelona

EL WEB OFICIAL DE L'ASSOCIACIÓ EN DEFENSA DE L'EDIFICI LA ROTONDA ÉS: http://larotondabarcelona.com/

CONEIX RÀPIDAMENT TOTS ELS DETALLS DEL PROJECTE DE NÚÑEZ Y NAVARRO EN AQUESTA GALERIA FLICKR

dijous, 18 d’octubre de 2012

La remunta Porcioles de la Casa Batlló


Una de les remuntes Porcioles més brutals de Barcelona es troba enganxada a un famós edifici de Gaudí: la Casa Batlló.


La remunta és de l'any 1962, quan l'alcalde Porcioles va permetre afegir dos pisos i dos àtics a la Casa Emilia Adrià, un edifici del XIX que encara avui fa cantonada.

Al 2006 la Casa Adrià es va rehabilitar, però l’ajuntament mai no va tramitar l’ordre per exigir l’enderroc de les quatre plantes, malgrat que el 28 d’agost del 2005 es va aprovar el decret de la Conselleria de Cultura on es delimitava l’àmbit de protecció de la Casa Batlló i s’ordenava clarament l’enderroc de l’esmentada remunta.


Però encara hi ha un pitjor, les vibracions de les obres de rehabilitació de 2006 a la Casa Adrià van provocar l'aparició de més d'un centenar de fissures en els interiors de l'edifici de Gaudí:



Vivim doncs en una ciutat on ni Gaudí, l'obra del qual és patrimoni de la humanitat, és algú per fer enrera l'especulació:


El cas és molt sagnant, sobretot si pensem en la cura amb què Gaudí va encaixar la Casa Batlló. En Gaudí afegí una mena d'orella que sobresortia a l'alçada de la cornisa i la balaustrada del coronament de la Casa Adrià, fonent-se amb ella:


Avui en dia aquesta orella ha perdut tot el sentit i sobresurt de la façana absurdament, sense que s'entengui el perquè d'aquesta forma: 



Però de fet, si ens fixem en totes les línies mitgeres de la Casa Batlló, ens adonarem de l'obsessió de Gaudí per graduar la transició entre les formes de la seva fantasiosa obra i els edificis veïns:


Amb aquesta mena de canaló de pedra, l'obra de Gaudí es fon, i mai més ben dit, amb les motllures clàsiques de la casa del costat:



I resol també l'altra banda, la unió amb la Casa Amatller, d'una manera molt original i interessant: 


Hi aparella una motllura a la mateixa alçada que la de la Casa Amatller, acabada en una voluta, i enretira visualment la façana multicolor amb un balcó triple, per no restar lleugeresa al coronament esglaonat de la casa Ametller:



Veient l'extrema sensibilitat amb què Gaudí va resoldre fins l'últim detall l'encaix de la Casa Batlló, aquesta remunta de 1962 / 2006 encara fa més mal:



Què creieu que s'oculta darrera aquests quatre pisos? Què passaria si els treiéssim? 


Doncs el que passaria és que un paisatge de xemeneies gaudinianes que avui resten ocultes, apareixerien a la vista des de Passeig de Gràcia / Aragó:


Per si no fos prou el mal visual, un grup de quatre d'aquestes xemeneies ha quedat literalment tallat per la paret de la dissortada remunta:


Realment és brutal que una obra com la de Gaudí es tracti així:


Aquestes xemeneies, doncs, que serien visibles des del carrer Aragó si aquesta remunta de quatre pisos desapareixés algun dia, resten amagades:


Vist com es tracta al propi Gaudí i vist el neoPorciolisme que assola la nostra ciutat, no ens estranya gens que un projecte com el que es pretén fer a la Rotonda hagi pogut ser aprovat.


Per a més informació sobre la remunta Porcioles de la Casa Batlló, no us perdeu aquests links:

http://sos-monuments.org/web2001-2008/08_06.htm

http://www.guiadeayuntamientos.info/noticias.php?id=5837&PHPSESSID=

http://barcelonaldia.wordpress.com/2006/11/29/sos-monuments-demana-al-fiscal-que-protegeixi-la-casa-batllo/

http://www.fad.cat/activities/view/142

http://www.ddecoracion.com/arquitectura/casa-batllo-adaptacion-de-la-fachada/

8 comentaris:

 1. Cuánta razón llevas en los comentarios ¡...salut

  ResponElimina
  Respostes
  1. Es una pena, el ayuntamiento debería reflexionar sobre qué ciudad está dejando a las generaciones que vienen. Muchas gracias por leer el blog! Un abrazo!

   Elimina
 2. Casualmente dejé mis entradas del Paseo de Gracia justo en este punto. Cuando las retome no tengas ninguna duda que empezaré enlazándote ya que lo que explicas es algo de lo que todo el mundo debería ser consciente. Es curioso que nos fijemos tanto en la casa Batlló, pero no seamos capaces de ver el desaguisado que la acompaña. Supongo que lo bello nos atrae más que lo feo.
  Un abrazo

  ResponElimina
 3. Gracias por tu comentario! La verdad es que será muy difícil que estos añadidos de Porcioles desaparezcan, pero Gaudí bien vale el sacrificio, no? Nosotros no perdemos la esperanza de que algun dia las quiten!
  Un abrazo!

  ResponElimina
 4. Me acuerdo de este caso. Justo cuando sacaron el toldo de la obra hubo muchas quejas. Leí el caso en sos monuments pero veo que no se hizo nada, el edificio sigue igual.
  Gracias por recordarlo. Sois los ángeles de la guarda del patrimonio.
  Bon cap de setmana!

  ResponElimina
  Respostes
  1. Els àngels de la guarda som tots, tots junts, els que estimem Barcelona i el seu patrimoni modernista i noucentista únic al món i que creiem que la Rotonda mereix ser respectada íntegrament.
   Bon cap de setmana!!!

   Elimina
 5. Fa molt mal a la vista la remuntada aquesta! I gràcies per descobrir-nos els detalls "ocults" de la Casa Batlló. Seria la bomba poder veure les xemeneies des del carrer!
  Salutacions!

  ResponElimina
  Respostes
  1. I tant! És un paisatge gaudinià desconegut que de moment resta ocult! Moltes gràcies pel comentari!

   Elimina